Van de tuin van Gethsemane tot het lege graf. Pasen vertegenwoordigt het meest diepgaande moment in de geschiedenis van de mensheid; de vervulling van Gods verlossingsplan door de dood en opstanding van Jezus Christus. Als we deze heilige Paastijd overdenken, zien we goddelijke liefde die de dood overwint. Waarmee de mensheid de grootst denkbare gave kreeg: eeuwige redding door onze opgestane Heer.
‘Want God had de wereld zo lief, dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft’ (Johannes 3 vers 16). Dit bekende vers krijgt nieuwe betekenis als we door de gebeurtenissen van de week voor Pasen wandelen en we de diepte gaan begrijpen van het offer waar Gods liefde om vroeg.
De horror van zonde en de wonder van genade
Het pad naar Pasen begint in de schaduw van verraad. In de tuin van Gethsemane toonde Jezus de perfecte onderwerping aan de wil van zijn Vader. Ook toen zijn ziel ‘tot stervens toe bedroefd’ was (Markus 14 vers 34). Ondanks dat Hij wist welk lijden Hem te wachten stond, toont Christus’ gebed onvoorwaardelijke gehoorzaamheid: ‘Maar laat niet gebeuren wat ik wil, maar wat U wilt,’ (Markus 14 vers 36). Dit moment van opperste overgave leert ons dat echt geloof betekent dat je op Gods plan vertrouwt, ook als alles om ons heen duister lijkt.
De gebeurtenissen die volgen – het schijnproces, de wrede geseling en de weg naar Golgotha – laten de diepte van menselijke zonde en de hoogte van goddelijke liefde zien. Zoals Jesaja het honderden jaren daarvoor al had voorzegd: ‘Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld. De straf die ons de vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is voor ons genezing gekomen.’ (Jesaja 53 vers 5). Elke zweepslag, elke doorn, elke spijker getuigt van de prijs van onze verlossing.
Op Golgotha zien we zowel de verschrikking van de zonde als het wonder van de genade. Het kruis toont ons het ultieme symbool van opofferende liefde, waar de zondeloze Zoon van God de straf op alle menselijke overtredingen droeg. ‘God heeft Hem die de zonde niet kende, voor ons tot zonde gemaakt, zodat wij gerechtigheid van God zouden worden in Hem.’ (2 Korinthe 5 vers 21). Toen Jezus uitriep ‘Het is volbracht’ (Johannes 19 vers 30), vervulde Hij daarmee iedere profetie, vervulde Hij de goddelijke gerechtigheid en overbrugde Hij de kloof tussen God en mensen.
De opstanding verandert alles
Maar het kruis is niet het einde van het verhaal. Als Christus’ dood het laatste hoofdstuk zou zijn geweest, dan zou ons geloof tevergeefs zijn. Om met de apostel Paulus te spreken: ‘Als Christus niet opgewekt zou zijn, zou onze prediking nutteloos zijn en zo ook ons geloof’ (1 Korinthe 15 vers 14). De opstanding maakt alles anders. Toen Maria Magdalena en de andere vrouwen het graf naderden op zondagochtend, ontdekten ze het grootste wonder uit de geschiedenis – de steen was weggerold en de dood overwonnen.
De verkondiging van de engel bij het graf, schalt door de eeuwen: ‘Hij is niet hier; Hij is opgestaan, zoals Hij had gezegd’ (Mattheüs 28 vers 6). Deze woorden veranderden de koers van de geschiedenis van de mensheid en ze blijven tot op de dag van vandaag levens veranderen. De opstanding bevestigt iedere claim die Jezus legde op zijn identiteit en missie. Ze bewijst dat Hij echt de Zoon van God is, die zelfs macht heeft over de dood. Romeinen 1 vers 4 zegt dat Hij was ‘aangewezen als Zoon van God en met macht bekleed door de Heilige Geest, toen Hij opstond uit de dood’.
De gevolgen van de opstanding zijn diep en persoonlijk. Omdat Christus leeft, zullen wij ook leven. Zijn overwinning wordt onze overwinning, Zijn leven is ons leven. ‘Maar Christus is waarlijk opgestaan van de dood, als eersteling van degenen die ontslapen zijn’ (1 Korinthe 15 vers 20). De opstanding garandeert dat de dood zijn prikkel kwijt is en dat het graf is overwonnen. We dienen een levende Redder die belooft: ‘Omdat Ik leef, zullen jullie ook leven’ (Johannes 14 vers 19).
Paasmorgen kondigt een nieuwe schepping aan. De kracht die Jezus deed opstaan van de dood is dezelfde kracht die de levens van gelovigen verandert vandaag de dag. De apostel Paulus legt dat ook uit: ‘Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.’ (2 Korinthe 5 vers 17). De opstanding is niet alleen een historisch moment om bij stil te staan, het is een hedendaagse realiteit die hoop, richting en een nieuw leven biedt aan iedereen die gelooft.
Deze Paasoverwinning gaat verder dan persoonlijke redding; ze heeft kosmische betekenis. Christus’ opstanding zet de vernieuwing van de hele schepping in gang, omdat God alle dingen nieuw begint te maken. Het lege graf verklaart dat zonde, dood en satan overwonnen vijanden zijn. En alhoewel we nog altijd blijven strijden tegen het kwaad – ook in onze tijd – de oorlog is al gewonnen. Paulus verkondigt dan ook triomfantelijk: ‘Maar prijs God! Hij heeft ons de overwinning gegeven door onze Heer Jezus Christus’ (1 Korinthe 15 vers 57).
De opstanding stelt gelovigen ook in staat om hun christelijke dienst te vervullen. Dezelfde Geest die Christus uit de dood heeft opgewekt, leeft ook in gelovigen en stelt ons in staat om te leven vanuit de overwinning en effectief te dienen. Zoals Paulus bid, kennen we ‘de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht voor ons die geloven’. Die kracht is dezelfde als ‘de macht die Hij gewerkt heeft in Christus toen Hij Hem uit de doden opwekte’ (Efeze 1 vers 19 en 20).
De levende Christus geeft ons de opdracht om dit goede nieuws te delen met een wereld die wanhopig op zoek is naar hoop. De vrouwen bij het graf ontvingen de eerste opdracht om het Evangelie te vertellen: ‘Ga nu snel naar Zijn leerlingen en zeg hun: “Hij is opgestaan uit de dood”.’(Mattheus 28 vers 7). Die opdracht strekt zich ook vandaag nog uit naar alle gelovigen. We zijn getuigen van zijn opstanding, opgeroepen om de boodschap van Pasen te verkondigen naar alle hoeken van de aarde.
De schoonheid van Pasen ligt niet alleen in de historische gebeurtenissen die we herdenken, maar in hun voortdurende kracht om – ook vandaag – levens te veranderen. Omdat Hij leeft, kunnen we de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Wetend dat niets ons kan scheiden van Zijn liefde. Of zoals Paulus verklaart: ‘In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem die ons heeft liefgehad.’ (Romeinen 8 vers 37).
Mogen deze Paasdagen onze harten vervullen met hernieuwde blijdschap in onze opgestane Heer, met diepere dankbaarheid voor zijn offer en hernieuwde toewijding aan de dienst in Zijn
naam. Het graf is leeg, de dood is overwonnen en Christus regeert triomfantelijk. Dat is de glorie van Pasen – niet alleen een gebeurtenis uit het verleden, maar een hedendaagse realiteit. Een realiteit die hoop, richting en eeuwig leven biedt aan iedereen die gelooft in de opgestane Heer.
‘De God nu van de vrede, Die de grote Herder van de schapen, onze Heere Jezus Christus, uit de doden heeft teruggebracht, op grond van het bloed van het eeuwige verbond, moge u toerusten tot elk goed werk om Zijn wil te doen, en in u werken wat in Zijn ogen welbehaaglijk is, door Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.’ (Hebreeën 13 vers 20 en 21).
Lyndon Buckingham
Generaal