HOE ZIT DAT?
MENSENHANDEL WERELDWIJD AFSCHUWELIJKE REALITEIT
Mensenhandel is een ‘verborgen’ misdaad, net als veel andere vormen van geweld, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om te ontdekken dat iemand een slachtoffer is. Mensenhandelaren doen natuurlijk hun uiterste best om de misdaad verborgen te houden. Slachtoffers zitten meestal gevangen in een web van geweld, dwang, bedreiging en chantage. En ze komen vaak uit een kwetsbare situatie waardoor lang kan duren voordat ze erkennen dat ze slachtoffer zijn en dat durven te vertellen.
Helaas komt moderne slavernij ook in België voor. Het gaat hier voornamelijk om vrouwen voor de seksindustrie, maar ook mannen die zwaar en smerig werk moeten doen. De menselijke drama’s die zich dagelijks afspelen in de levens van deze slachtoffers zijn natuurlijk onbeschrijflijk. En dat in onze achtertuin…
WAARDIGHEID EN INTEGRITEIT
Mensenhandel is een aantasting van de waardigheid en integriteit van de mens en een inbreuk op diens persoonlijke vrijheid. Toch vindt uitbuiting van zowel kinderen als volwassenen nog iedere dag plaats. Volgens MYRIA ( Onafhankelijk nationaal rapporteur van mensen rapporteur van mensenhandel en mensensmokkel in België – https://www.myria.be/nl ) heeft men 329 inbreuken voor mensenhandel vastgesteld. Echter volgens de Global Slavery index liggen de laatst ingeschatte cijfers een stuk hoger, 23.000 slachtoffers van moderne slavernij. (https://www.globalslaveryindex.org/2018/data/country-data/belgium/)
Internationale verdragen en Europese richtlijnen verplichten lidstaten tot het voeren van effectief beleid om mensenhandel tegen te gaan. Dit beleid dient zich te richten op het voorkomen van mensenhandel, het vervolgen en berechten van daders en op het beschermen en ondersteunen van slachtoffers. Daarbij dienen overheden samen te werken met elkaar, maar ook met maatschappelijke organisaties en private partijen.
WAAROM EEN CAMPAGNE?
Mensenhandel is een van de grootste sociale misstanden van onze tijd. Mannen, vrouwen en kinderen worden gedwongen om als slaaf te werken. Zij zijn volledig beroofd van hun vrijheid en mensenrechten. Er zijn meer dan een miljoen slachtoffers in Europa. Een humanitaire ramp met verwoestende gevolgen voor de slachtoffers en hun families. Daarom voert het Leger des Heils campagne tegen mensenhandel en uitbuiting.
Het Leger des Heils is zeer betrokken bij het bestrijden van mensenhandel, zowel in Europa als wereldwijd. We doen er alles aan om te voorkomen dat mensen verhandeld worden. We beschermen slachtoffers en helpen hen bij hun re-integratie in de samenleving. In ons werk zijn we vaak getuige van de ernstige traumatisering en gewelddadige exploitatie van slachtoffers. Wij strijden tegen alles wat mensenlevens kapot maakt. Daarom zijn we in 2019 gestart met een campagne tegen mensenhandel. Dat doen we in heel Europa. Allereerst om mensen bewust te maken van dit grote onrecht. Maar uiteindelijk als doel een eind te maken aan deze misstand. De campagne stuurt concreet op:
_ Het terugbrengen van het aantal slachtoffers uit landen vanwaar mensen worden verhandeld. De ‘aanbod-landen’ in met name Oost-Europa.
_ Het stoppen van de vraag in ontvangende landen. Daar worden mensen als moderne slaven uitgebuit. Veelal in de seksindustrie en op de arbeidsmarkt.
In de campagne worden advertenties in print en op sociale media gebruikt. Die advertenties moeten een zo groot mogelijk publiek bereiken. Achter de simpel ‘aanklikbare’ en ogenschijnlijk veelbelovende advertenties, wordt informatie gegeven over de realiteit van moderne slavernij en mensenhandel. In ‘aanbod-landen’ onthullen de advertenties de risico’s die achter veel aanbiedingen op een ‘fantastische job’ schuilgaan.
In ‘vraag-landen’ wijst de campagne op de menselijke tragedies van moderne slavernij. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook!
WAT KUN JE DOEN OM ONS TE HELPEN?
➡ Deel dit bericht via social media :
Klik op het bijbehorende pictogram :
➡ Klik hier om een meertalig PDF-bestand te raadplegen die de vraag over moderne mensenhandel aankaart🔗
➡ Heb je vermoedens van mensenhandel en/of uitbuiting in je omgeving, neem contact op met of deel het telefoonnummers van de hulplijn:
PAG-ASA 02 / 511.64.64
Brussel
PAYOKE 03 / 201.16.90
Antwerpen
SURYA 04 / 232.40.30
Luik
#STOPHUMANTRAFFICKING
#WIEBETAALTDEPRIJS
DIT IS EEN EUROPESE CAMPAGNE VAN HET LEGER DES HEILS