Hugh is van Britse afkomst, woont sinds 2003 in België en heeft de Belgische nationaliteit sinds 2018.
Vertaler bij het Engelse taaldepartement van de Europese Commissie, en een overtuigd christen. Als trouwe donateur aan het Leger des Heils was hij bereid om een aantal vragen van onze redactie te beantwoorden.
Hoe leerde u het Leger des Heils kennen ?
Ik heb mijn kindertijd doorgebracht in Engeland waar het Leger des Heils ruime bekendheid geniet.
In 1992, verbleef ik voor mijn sabbatjaar in Frankfurt, ik woonde er in een appartementje boven een bar. Een keer per week kwam er iemand van het Leger des Heils rond met de collectebus en maakte een babbeltje met de klanten.
In 1995, nam een van mijn beste vrienden tijdens zijn sabbatjaar deel aan het team ‘mission’ van het Leger des Heils in Hamburg. Ik bezocht hem en was erg onder de indruk van de open geest waarmee het Leger des Heils haar opdracht uitvoerde in de buurt van Sint Pauli die toentertijd druk bezocht werd door prostituees, dak- en thuislozen, havenarbeiders. Vanaf dat moment heb ik een bijzondere band en interesse voor het Leger des Heils.
Om welke reden steunt u het Leger des Heils financieel?
Elke dag zie ik zoveel mensen in nood; een materiële behoefte zeker, maar ook anderen die naar medevoelen verlangen en heil zoeken. Door het Leger des Heils te steunen, draag ik m’n steentje bij, ik ondersteun de initiatieven van het Leger des Heils met de mensen die het verwelkomt en begeleidt.
Welke doelgroep raakt u het meeste ?
De daklozen zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar. Sommigen slapen op straat, in winkelingangen, in ondergrondse doorgangen, in stations, … Ik was erg geraakt door het verhaal van een jongeman die zijn appartement verliet nadat zijn vriendin omkwam in een auto-ongeluk. Hij kon het niet aan om terug te gaan naar de plaats die hem zo aan haar herinnerde, die pijn was niet draaglijk. Anderen slapen in een gebouw maar zijn slachtoffer van huisjesmelkers, slapen op de Interviewbank van een vriend, of kunnen het slachtoffer zijn van echtelijke mishandeling.
Verandert vrijgevigheid bij het naderen van Kerstmis ?
Solidariteit is het hele jaar door van groot belang. Maar ik neem graag aan dat voor heel wat mensen het kerstfeest zalig wordt ingezet als ze eerst vrijgevig aan hun minderbedeelde medemensen denken. En daar ben ik blij om.
En wat betekent Kerst vieren voor u ?
Pasen en Pinksteren zijn heel voorname feesten op de christelijke kalender. Maar niets van dit alles zou mogelijk zijn geweest zonder de geboorte van Jezus, het is een feest om te vieren.Kerstmis is een tijd om in familiekring samen te zijn. Zelfs als een deel van mijn familie mijn religieuze overtuigingen niet deelt, is het een mooie gelegenheid om mekaar te ontmoeten.
Interview door Esther Tesch