Majoors Margrith en Philippe Lescale zijn verantwoordelijk voor de geloofsgemeenschap van Quaregnon en van Seraing. Onder de vele sociale activiteiten vormt voedselhulp in normale tijden een belangrijk onderdeel. Het is in principe ook een kans om samen een kop koffie te drinken, een babbeltje te slaan, banden te creëren.Helaas is in deze epidemieperiode het respecteren van de sociale afstand een prioriteit en moeten er oplossingen gezocht worden om hun missie voort te zetten.
Tijdens een korte onderbreking is er nagedacht over een nieuwe aanpak van de activiteiten, temeer omdat veel vrijwilligers al in de minder gunstige doelgroep 65+ zitten. Gelukkig bieden nu ook geleidelijk jongere mensen hun diensten aan.
Voedselbedeling in Seraing
In Seraing heeft een lid van de gemeenschap maskers gemaakt en worden er handschoenen ter beschikking gesteld aan de vrijwilligers. De begunstigden moeten nu buiten wachten en om beurt binnenkomen om een pakket op te halen. We stelden pakketten met levensmiddelen samen, ons vriendelijk aangeboden door de Voedselbank. Sommige behoeftigen vinden nog nauwelijks transport om hun noodzakelijke pakketten af te halen.
In Quaregnon wordt in normale tijden eerder noodvoedselhulp geboden. Pakketten worden gemaakt dankzij de geldinzameling tijdens een concert aan het begin van de winter door musici van de geloofsgemeenschap. Deze pakketten worden afgeleverd aan de deur bij de meest kwetsbare mensen die niet overleven zonder voedselhulp. Zij houden rekening met de aanbevelingen betreffende de ‘Social Distancing’. Het is een gelegenheid voor Majoor Lescale om een woordje te wisselen en een kaartje met een bemoedigende tekst aan te bieden.
Gewoonlijk wordt er op zondagochtend in Mons een ontbijt aan de minderbedeelden aangeboden. Maar deze dienst moesten we stopzetten. Wij verwachten een snelle oplossing te vinden om in alle veiligheid het ontbijtmoment verder te zetten. De ruimte waar we de mensen verwelkomen is te krap, de vrijwilligers zijn wat ouder en ook qua materiaal moet het organisatorisch haalbaar zijn. Een extra uitdaging die we aangaan!
“De behoeften zijn enorm, zowel materieel als geestelijk, onze hele aanpak moet opnieuw worden uitgevonden”, zegt majoor Margrith Lescale.
Gebrek aan contact schept moeilijkheden voor veel geïsoleerde mensen. Majoors Lescale hebben verschillende acties opgezet om met elkaar in contact te blijven en te informeren hoe het met de mensen gaat. De telefoon is hiervoor het belangrijkste contactmiddel. Dankzij dit kanaal kunnen mensen hun angst uitdrukken, een bemoedigend woordje toekrijgen, bidden.
Wat de bidstonden betreft, deze staan niet stil, integendeel. Het internet is een zeer handig kanaal voor de verspreiding. Momenten van bezinning worden per e-mail gedeeld, geprint en in brievenbussen verspreid voor degenen die nog geen toegang hebben tot de moderne technologieën.
“We hebben gehandeld naar de hoogdringendheid van de situatie. Uit deze crisis moeten we leren om snel te anticiperen en om te gaan met onvoorziene situaties.” vertelt Majoor Philippe Lescale ons.
Cécile Clément